Semplice eleganza
Írta: Fülöp Zsolt

Kedves Látogató!

 


A 2010. évi CXLIX. törvény alapján 2011. január 10-ével jött létre a Veszprém megyében található Devecseri kistérség, melynek 27 települése létrehozta a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulást. A Társulás többek között a szociális- és egészségügyi ellátás, közoktatási-, területfejlesztési-, közművelődési feladatok ellátására, azok térségi szintű szervezésére és működtetésére jött létre. 2014. január 1-étől Noszlop település csatlakozásával a társulás 28 tagtelepülésből áll.

Vállalt feladatainak elvégzése, döntéseinek végrehajtása érdekében a Társulás létrehozta a Kistérségi Munkaszervezetet, mely 2013. június 30-ával megszűnt. Jogutódja a többek között szociális feladatokat is végző Somló-környéki Feladatellátó Intézmény.

Az aprófalvas kistérség nagy része a Torna patak völgyében terül el. A főként mezőgazdasági profillal bíró térségben az egyik jellemző tevékenység a szőlő termesztése, bor készítése, melyet a kistérség szívében található 431 m magas Somlón és környékén végeznek. A vulkáni tanúhegy nevét a somról kapta, ami egykor szinte teljesen beborította. Jellemző szőlőfajták: olaszrizling, furmint, juhfark, hárslevelű.